Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jákó papagáj

 Jákó papagáj (Psittacus erythacus)Leírása: Hossza 33cm.  Alapszíne halványszürke, a tollak szegélye fején és nyakán világosabb, hasán sötétebb árnyalatú. Farcsíkja egészen világos, csaknem fehéres-szürke. Szárnya 23-25cm, a kézevezők sötét-szürkék, farkfedői és 8-9,5 cm-es farka korall-vörös. Írisze sárgásfehér, fekete csőre 3,5cm-es, lába sötét-szürke. A tojó csupasz pofafoltja a szem mögött lekerítettebb, az orra kisebb, a fej profilban kerekebb; míg a farktollak a hímnél ,,kilógnak� az evezőtollak alól, a tojónál rendszerint fedetten maradnak. A fiatalok farka sötétebb vörös, az alsó farkfedők szürkék, csak csúcsi részük vörös, íriszük előbb (kb. 4 hónapig) sötét-szürke, majd világos-szürke (egyéves korig), később sárgás és kb. 2-3 éves korban alakul ki a végleges színárnyalat. Élőhelye: Közép-Afrika

Táplálása:
 Alaptakarmány: csíkos napraforgó, kukorica, zab, búza, köles, fénymag, kendermag, borsó. Ez szárazon és csíráztatva egyaránt. A félérett napraforgót és a tejes kukoricát szívesen fogyasztják. 
Zöldség: félérett kalászos búza-zab, lósóska, kender még zöld felmagzott része, tyúkhúr, saláta, sárga, ill. fehérrépa, zeller reszelve lágyeleséggel keverve. 
Gyümölcs: alma, kivi, banán, ritkán narancs és mandarin (ebből a túl sok hasmenést okozhat).  
Lágyeleség: keményre főtt reszelt tojás, kemény reszelt sajt, turmixolt lisztkukac és előre gyártott száraz lágyeleség, ami vitamindús és felszívja a nedvességet, ezáltal omlóssá teszi a keveréket. 


Tenyésztési tapasztalataim: 
A nálam született Jákó tojó először hároméves korában tojt le, egy négyéves hímmel volt párba állítva, de csak a következő évben lett 2 fióka, melyeket 2 hetes kortól kézzel neveltem. A vadonbefogottaknál tíz példányt eresztettem tavasszal egy tágas volierbe és hagytam, hogy maguk válasszanak párt. Az ősze beálltával válogattam szét párokra. Az eredmény: egy pár már az első télen, 4pár a következő évben keltett és azóta évi 1-2 fészekaljat nevelnek. 
Keltetésre szánt odú: 30 cm átmérőjű természetes fatörzs vagy 50X30 cm alapterületű 40 cm magas fekvőodút használok. Mindkettőt elfogadják. 
Tenyész időszak általában a téli hónapokra esik, de egy-egy pár tavasszal, ill. nyáron is kelt.
Volt egy pár Jákóm, amelyik keltett novemberben, márciusban és augusztusban is. Egy éven belül 10 fiókát sikerült felnevelnem tőlük (azóta sem volt ilyen). Általában három tojást tojnak, de előfordul, 
hogy kettő, ritkább esetben négy a tojások száma. A tojásokat 3 naponta rakja le. Általában már az első tojás után elkotlik. Ha a madárházban száraz a levegő, akkor ajánlatos 2-3 naponta langyos vízzel bespriccelni a tojásokra, ill. az aljforgácsra. Az első fióka 28 napra kel ki az elkotlástól számítva. Az esetek 90%-ában jól nevelnek, de a gyűrűzés miatt 17-20 napos korban a fiókákat el kell venni és utána nem ajánlatos visszatenni, mert a szülő lerághatja a fióka lábát a gyűrű miatt. Ettől kezdve kézzel nevelem a bébiket. A 
neveléshez Kaytee nevelőtápot használok és 4 hetes korig három óránként etetek. Az inkubátor hőmérséklete 33 fok. A fiókák növekedésének arányában csökkentem a hőmérsékletet és áttérek a 4 
óránkénti etetésre.Hat hetes korban elkezdnek nyílni a tollacskák, ilyenkor teszem őket
szobahőmérsékletre egy kartondobozba. Aljzatnak általában hullámpapírt használok, ugyanis a Jákókra jellemző, hogy kaparnak,rúgják a forgácsot és ilyenkor belekerülhet a csőrükbe a 
forgács, amit lenyelnek, ez köztudottan bögy elzáródáshoz vezethet. 10 hetes korban kikerülnek kalitkába, és már felkínálok nekik tejes kukoricát, sajtot, banánt, csíráztatott magvakat. Ha már csipegetnek 
naponta háromszor, majd kétszer és végül már csak este kapnak bébi 
tápot.12-13 hetes korban önállóvá válnak.Az egyedül tartott, kedvenc madarak sok törődést és foglalkozást 
igényelnek. 


Forrás: Deák János


(Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai) 
Rendszertani besorolás
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Szürke papagájok
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Psittacus)

Egyéb magyar nevek: Jákó papagáj, szürke papagáj

Angol neve: Grey Parrot

Latin neve: Psittacus erythacus
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Graupapagei

Származási hely: Közép-Afrika

Átlagos életkor: 70 - 80 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 33 cm

Testsúly: 320 - 500 g

Ivarérettség: 2 - 3 éves korban

Nemek megkülönböztetése: A tojó csupasz pofafoltja a szem mögött kerekebb, az orrlikai kisebbek, A fej oldalról kerekebb. A hímek farktollai kilógnak a szárny alól. A fiatal állatok írisze sötét, farkuk sötétebb.

Fészkeltetés: 60 x 30 x 30 cm-es faodú, 11 cm-es röpnyílással. Tenyészni általában a téli hónapokban szoktak, ekkor a költéshez megfelelõ hőmérsékletről (kb 15°C) kell gondoskodnunk. A fészekkontrollt rosszul tűrik. A tojó egyedül költ, a hím eteti a tojót és a fiókákat.

Tojások száma: 3 - 4

Kotlási idő: 28 nap

Kirepülési idő: 70 nap

Etetés: Napraforgómag, dió, mogyoró, gyümölcs, zöldeleség. (IV. séma, lásd Tartás, idomítás)

Tartás, elhelyezés: Egy madárnak legalább 0,5 m3-es nagy kalitka, vagy volier, a párban tartott madaraknak ennek a négyszerese szükséges. Külső voliernek 3.5 x 1.5 x 2 m-es ajánlott. Télen fűtetlen helyiségben kitelel ugyan, de jobb, ha fűtünk neki. Nem szeretik az alacsony páratartalmú helyeket (min. 60 - 70 %). Fürödni általában nem szoktak, de a permetezést szívesen veszik. Közepesen zajos madár, szeret rágcsálni és játszani. A jákók híres beszéd és hangutánzók (a legjobbak a papagájok között), a fiatalon beszerzett, illetve kézzel nevelt madarak ragaszkodó, kedves társaink lehetnek, elhanyagolásuk vagy rossz bánásmód esetén viszont akár mindent elfelejthet. Sokak szerint ez a legintelligensebb papagájfaj, ám ugyanakkor a legérzékenyebb idegrendszerű papagájfaj is. A jákó roppant kedves társ lehet, de ha elhanyagoljuk általában ennél a fajnál jönnek elő legelőbb a káros pótcselekvések. A madár szinte bármikor megsértődhet(!) valamin ami neki nem tetszik, melyből néha nagyon nehéz kiengesztelni. Mivel tartása roppant sok türelmet, időt és bizonyos gyakorlatot, rutint igényel, ezért elfolgalt embereknek, illetve kezdő madártartóknak nem ajánlom.

Ára: 120E Ft. A kézzel nevelt madarak drágábbak.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élőhelyén többnyire nyílt szavannákat, és a síkvidéki erdőket kedveli, de megtalálható partvidéki mangroveerdőkben (pl. Nigéria), a Kilimandzsáró lejtőin, illetve városok, falvak kertjeiben is. Ahol bőven talál eleséget, akár több százas csoportban is előfordul. Kis szárnycsapásokkal repül, gyorsan és iránytartóan. Eredeti tápláléka elsősorban az olajpálma termése, ezen kívül magvak , diófélék, gyümölcsök, bogyók. Költési időszaka élőhelyétől függően változik: Ugandában és Kongóban Juliustól Szeptemberig, Nigériábn és Libériában Decembertől Áprilisig tart. Fészkét hatalmas kiszáradt fák üregében rakja, melyek a föld felett kb 30 m magasan vannak és kb 60cm mélyek. 

Alfajok: 
Egyes adatok szerint tizenhárom alfaja ismeretes, de ez valószínűleg túlzás. Viszont tény, hogy a fajon belül a testnagyságban is jelentős eltérések mutatkoznak, így alakul ki a nagy szórás, miszerint a jákó papagáj mérete 31—40 centiméterig terjed. Forshawnál a törzsalak mellett csupán két alfaj van "elismerve", s Grahl szintén ugyanezeket említi:

    • Psittacus erythacus timneh a törzsalaknál valamivel kisebb, alapszíne sötétebb, farka sötét vörösesbarnából sötétszürkébe hajlik, csőre felső kávája szaruszínű. (Kép: Thomas Arndt: Lexicon of Parrots)
    • A másik alfaj a Psittacus erythacus princeps védett madár volt, mostanában került át a CITES II. osztályába. A törzsalaknál valamivel nagyobb, alapszíne sötétebb. A Guineai öböl két szigetén él.

 

JÁKÓ PAPAGÁJ

(Psittacus erythacus)

 

 

Származási hely: Közép-Afrika

Átlagos életkor: Fogságban 70-80 év, szabadon kb. 30 évig él.

Testnagyság: kb. 33 cm.

Ivarérettség: 2-3 éves korban, de egyes tenyésztők szerint akár később is 4-5 éves korban.

Nemek különbözősége: Nagyon nehéz, főleg fiatal korban megkülönböztetni a hímet a tojótól. Később aztán már mutatkoznak a nemre mutató jellemzők. A hímnél főleg a fej formája (nem annyira gömbölyű, mint a tojóé, inkább szögletesebb), a szem körüli folt nem annyira kerek illetve a hím vörös farktollai jobban kilógnak, mint a tojóké. Intelligenciájuk viszont egyforma és a beszédkészségben sincs különbség.

Alfaj: Több alfaja létezik. Nálunk alapvetően kettőt, a kongóit és a timneh-et tartják számon. A kongói nagyobb, farktolla piros, míg a timneh kisebb és a farka inkább sötétszürke. Állítólag értelmi különbség nincs a két fajta között.

Etetés: Napraforgó és egyéb gabona magok, gyümölcs (kivéve a sárgabarack és sárgadinnye), zöldség, dió, mogyoró, csíráztatott magvak, lágyeleség pl. tojás, túró, főtt zöldség stb., kétszersült, háztartási keksz darálva, vagy kicsi darabokban. Célszerű, ha a madárnak külön tálja van a magoknak, illetve külön a zöldségeknek, gyümölcsnek.

Elhelyezés: Egy madárnak legalább 0,5 m3-nyi terület kell (ez lehet egy 75x75-ös vagy 80x50-es esetleg 110x70-es kalit), ha párban vannak, ennek a négyszerese. Nagyon fontos, hogy legyen egy úgynevezett mászófája, amit a kaliton kívül lehet elhelyezni, kivéve persze, ha a jákónak nagy voliere van, ekkor a volieren belülre lehet építeni egymászófát. A csonthéjas fákat kivéve, szinte mindegyik alkalmas erre a célra. A kaliton belül is, de a mászófán is az a célszerű, ha az ülő rudak legalább 3 cm átmérőjűek. Így a karom kopás is megoldott, mert egyébként igen körülményes a „manikűrözés”. Ha pedig túl hosszú a karom, bármibe beakadhat, ami a madárnak kifejezetten kellemetlen élményt okozhat, ha repülni próbál és pl. viszi magával a terítőt is. Ilyen jellegű rossz élmények miatt akár képes lemondani a repülésről.

jákót minden érdekli, és mindent ki is próbál. Ezért gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen megfelelő játékszere.

Ez lehet egy-két bot, vagy egy, a kalit rácsára fellógatott akár kulcs, karika vagy bármi, amit marokra tud fogni és el tud vele bíbelődni, illetve szét tud szedni. A csőr koptatására is szükség van, ezért a fa játékok nagyon fontosak.

Feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy a kalit nyílásait (vizes, magos vagy egyéb tálka, ajtó) a madár ne tudja kinyitni. Erre a legcélszerűbb karabínert használni.

Szerencsés, ha a kalitot úgy lehet elhelyezni, hogy a madár minél többet belásson az adott területből, legfőképpen a gazda mozgását nyomon követhesse. Ezért célszerű a lakás központi helyére tenni. Arra azonban vigyázni kell, hogy ez a hely ne legyen huzatos, vagy túlzottan napos.

Egyéb tudnivalók:

Jákót a papagájok között úgy is hívják, hogy a �tollas majom�

Rendkívül intelligens, beszédkézsége kiemeli az összes többi papagáj közül. Akár 200-300 szót, kifejezést is könnyen megtanul, de feljegyeztek olyan jákót is, amelyik 900 szót tudott.

Neve onnan származik, hogy amikor a német gyarmatosítók a 19. században Közép-Afrikát meghódították, megkedvelték ezeket a kedves és rendkívül tanulékony madarakat. Úgy szóltak hozzájuk, hogy �ja komm� azaz �igen gyere�. Így maradt rajtuk a jákó név.

A rendkívüli intelligenciájával sajnos együtt jár a fokozott érzékenység. Egy jákónehezen felejt. Ha kellemetlen élmény éri, akár évekig visszaveti magatartásában. Kifejezetten sértődékeny és nincs belátási képessége. Büntetni nem szabad, mert nem érti, a maximum, hogy, ha valami rosszat csinál, az ember elfordul tőle és úgy tesz, mint aki nem törődik a madárral. Miután nagyon kíváncsi, egy idő után magától rájön, hogy mit szabad és mit nem.

Intelligenciáját és rendkívül jó megfigyelő képességét jellemzi, hogy szituációkat pontosan megjegyez, és a beszédét is ennek megfelelően alkalmazza. Ha pl. rosszat csinál, kidobálja a magokat, szinte biztos, hogy közben mondja az ilyenkor hallott mondatokat. �Mit csinálsz, nem szabad, rosszcsont, azt a mindenit stb.� Vagy, ha a gazda elmenni készül, a madár már elkezdi a Pá, Pá-t hangoztatni. Néha szinte hamarabb reagál, mint ahogy az emberben tudatosul, hogy igen, most el kell menni.

Mindegyik madár egy külön egyéniség, és nagyon változóak a tulajdonságok. Van, amelyik kifejezetten tehetséges, pl. a beszédben, de ki lehet fogni kevésbé élénk inkább visszahúzódó, csendesebb, szelídebb madarat is. Nem szabad azonban megsértődni, ha saját madarunk éppen rossz hangulatában, kicsit erőteljesebben megszorítja a gazda ujját.

jákó párválasztó, így automatikusan nem lehet egy hímet és egy tojót összerakni, mert könnyen elképzelhető, hogy nem fogadják el egymást. Általában több madarat engednek össze, és ebből alakulnak aztán ki a párok. A választás viszont egy életre szól. Ez igaz az egyedül tartott jákóra is. A gazda a társ egy életre. Úgy is mondják, hogy a jákóegygazdás madár. Miután rendkívül érzékeny, nagyon megsínyli a gazdaváltást, ezért csak olyan tartson jákót, aki biztosan hosszútávon ki tud tartani a madár mellett.

Célszerű kézzel nevelt fiókát beszerezni, ugyan drágább, mint a befogott importált madár, de megéri, mert így már fióka korban olyan kötelék alakulhat ki a madár és a gazda között, amelyet egy befogott madár esetében valószínűleg csak hosszú, keserves évek után lehet elérni. Szerencsés, ha olyan korban lehet a madarat elhozni (kb. 2,5-3 hónaposan), amikor még az új gazda is etetheti a madarat, akár fecskendőből, akár kanállal. Ezáltal a madár már eleve teljes bizalommal van az új gazda iránt, elfogadja a kezet, ami nagyon lényeges a későbbiek során.

Miután a jákó egy eléggé bonyolult madár, nehezen kezelhető, nagyon sok időt és türelmet igényel, csak már madártapasztalattal és idővel illetve türelemmel rendelkezők fogadjanak társul ilyen madarat. Jellemző a jákóra, hogy ha elhanyagolják, unatkozik, képes teljes apátiába esni, vagy tépni a tollait. Sem a madárnak, sem gazdának nem élmény egy ilyen együttlétViszont megfelelő körülmények mellettegy igazi társat kap az ember egy jákó személyében. A madár mindent megfigyel és mindenre reagál, no aszórakoztatásról nem is beszélve. De az ember hangulatához is tökételesen tud alkalmazkodni, ha megvan az összhang madár és gazda között.

 

 

 

fajleírásért ezer köszönet AndreánakTabu gazdájának.

 

 


Jákó papagáj

 

Elterjedés: Afrika , az egyenlítő mentén.

Méret:  35-40 cm.

A nemek megkülönböztetése: Látványos különbség nincs, csak endoszkópikus vizsgálattal lehet kimutatni,hogy mejik a hím /tojó.

Társas viselkedés: A jákó jól kijön fajtársaival ,de agresszív lehet a nála kisebb madarakkal. Ne tartsuk társas röpdében,hanem párban. A jákó jellegzetessége ,hogy a családból kiválasztott valakit ( gyakran nem a gondozóját),akit jobban szeret. Persze nem mindenkivel barátkozik meg...

Megfelelő elhelyezés: A jákó méretes külső röpdében tartható, melyhez fagymentes éjszakai ház tartozik.Legyen neki mászófája. Nagyméretű kalitkában is tartható,amennyiben naponta kivisszük röpdetni. A kalitka rácsai vízszintesek legyenek,hogy tudjon rajtuk mászkálni.

Hőmérsékleti igény: Télen tartsuk fűtött éjszakai házban.

Táplálék: Etethetjük vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, jó minőségű papagájeleséggel. Naponta kapjon gyümölcsöket és időnként kukoricacsutkákat. Legyen neki fűzfavessző,hogy rágcsáljon belőle és elegendő homok,hogy kedve szerinz fogyaszthasson belőle.

Aktivitás: A jákó az egyik legjobb hangutánzó ,amely nemcsak szavakat, hanem teljes mondatokat/dalrészleteket is képes felidézni. Szinte mindenféle hangot utánoz. Parkettarecsegést, macskanyávogást... Részben ezért köszönheti,hogy az emberek legkedveltebb papagájfaja. Szeret mászkálni. Unalomelkerülés céljából tegyünk neki játékot. A meleg napokon permetezzük le vízzel.

Szaporodás:  Ezt a madarat egyáltalán nem könnyű szaporítani. Legfontosabb feltétel a nyugalom és a csend,de a megfelelő pár kiválasztása is alapvető. Fészekodú lehet egy kivájt fatörzs,melynek  belső átmérője 30-40 cm, magassága 70 cm, bejárata 12 cm legyen. Fészekanyaga legyen fűrészpor. Általában a tojó 3-5 tojást rak. A fiókák 2-3 hónapos korukban kirepülnek a fészekből,de 1 hónapig a szülők nevelik. 4-5 éves korukban érik el az ivarérettségüket. A szaporítási időszak alatt a tenyészpár nagyon agresszív lehet gondozójával szemben.

 
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 35896
Hónap: 279
Nap: 5